Ez!

okosság, vélemény, tuti frankó, megmondás

Utolsó kommentek

Szerintem, nem is volt rossz ember. Mert csak!

2007.07.27. 15:10 | Durchzugabwicklungskommandant | 4 komment

Címkék: magyarország putyin kádár jános sztálin

A Putyin-Generáció csodálja Sztálint, az orosz fiatalság (16-19 évesek) több mint a fele úgy gondolja, Sztálin több jót tett, mint rosszat.

Érdekes. Itt azonban felmerül bennem egy másik történet is. Egy analógia Magyarországról. Ki miként vélekedik Kádár Jánosról. Meg a szokásos szerecsen fürdetés, hogy  Kádár többarcú személyiség volt, és tett sok jót is az országért. Több jót tett mint rosszat. Lásd feljebb!

Azért a képlet ennél sokkal egyszerűbb. Lehet, hogy Kádár János az ország érdekében cselekedett, de könyörgöm, ettől ő még egy gátlástalan tömeggyilkos marad!
A forradalom leverése, a "felelősök" bebörtönzése, kivégzése nem megbocsátható. Még akkor sem, ha utána az országból földi paradicsomot is csinált volna (amit, őszinténszólva nem nagyon sikerült megvalósítania). A másképp gondolkodók eltávolítása, munkatilalom alá helyezése, az egész ország lakosságának messzemenőkig való elnyomása, nem bocsánatos bűn! A "baráti szocialista országokkal" való konfliktuskerülés oda vezetett, hogy ezekben az országokban élő magyarság teljesen magára maradt. És nem csak a kulturális, emberi jogok sínylették meg ezt a fajta politikát.
A hihetetlen igyekezet, hogy minél mélyebbre sikerüljön a nagy Szovjetuniónak benyalni, súlyos gazdasági károkat okozott.


Lehet mondani, hogy Kádár alatt Magyarországon volt a legpuhább, legélhetőbb kommunizmus, de tegyük hozzá halkan, "A legvidámabb barakk" vezette az európai öngyilkossági statisztikákat. Még a súlyosan depressziós, vaskommunizmus uralta NDK-ban sem vetett annyi ember önkezével véget az életének mint itt.

Mindegy, hogy 5 vagy 5.000.000 Forintal lop meg valaki, mocskos tolvaj marad. Mindegy, hogy egy, vagy egy millió embert öl meg valaki, mindegy, hogy kicsit korlátozza a szabadságot, vagy totálisan. Az akkor egy gyilkos diktátor. Nincs mérlegelési lehetőség!

Ennyi erővel kijelenthetjük, Hitler egy fasza gyerek volt, mert csak a saját népe érdekét nézte, felpörgette a német gazdaságot, munkahelyeket teremtett, növelte az életszínvonalat. Azonban ettől ő még egy tömeggyilkos, aki milliók életét oltotta/oltatta ki, és rángatta a világot egy háborúba.

Meddő bármilyen vita. Se Hitlert, se Sztálint, se Kádárt, Rákosit, Honeckert, Ceausescut nem lehet pozitívan megítélni. Nem és kész!

Aki meg nagyon kardoskodik, hogy akkor jó volt, és nem volt semmi probléma, nem különb a fent említetteknél.

A bejegyzés trackback címe:

https://mertcsak.blog.hu/api/trackback/id/tr43126483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.31. 18:07:34

Az a para, hogy mindezt sokan már elfelejtették, csak arra emlékeznek, hogy 3,60 volt a kenyér. Ezt sírják vissza.
No, meg azért is lehet ez a nosztalgia, mert mintha a Kádár-rendszer itt lenne még mindig velünk. Bennünk él, de inkább az elitünkben, akik egytől - egyig a Kádár-rendszer alatt nőttek fel, és ez a viselkedésükön is meglátszik. Csak 'igen - nem' -ekben tudnak gondolkodni. Tudnak nemet mondani, de nem tudják a sokszínűségből kiválasztani a legjobbat.

Rasdi 2007.08.02. 09:15:01

Figyelem a TV-műsort. A TV 50 éves, ezért rengeteg ismétlés megy az 50 év terméséből. Ennek jelentős része tömény kommunista propaganda. Kritika, kommentár nélkül. Visszaemlékezések a "régi szép időkről".

Dömper Ármánd 2007.08.04. 19:38:09

"A hihetetlen igyekezet, hogy minél mélyebbre sikerüljön a nagy Szovjetuniónak benyalni, súlyos gazdasági károkat okozott."

Általában tetszenek az írásaid, de ez a mondat arról árulkodik, hogy történelmi ismereteidben legalább egy óriási rés tátong, amit nem ártana betömni. Mi akkoriban, akár tetszik ez, akár nem, a nagy Szovjetúnió gyarmata voltunk. Ez persze nem vátoztat azon, hogy Kádár valóban egy gyikos diktátor volt, azonban, ha elfelejtjük, hogy azért többé-kevésbé elég tűrhetően elvezetgette ezt az országot, úgy véletlenül abba a hibába eshetünk, hogy ezzel az egyoldalú szűrővel elkezdjük Hitlert, Sztálint, Honeckert vagy esetleg Szálasit jó embernek látni.

Durchzugabwicklungskommandant 2007.08.04. 22:51:15

Jó, kicsit elragadtattam magam. Nem volt más lehetőség, bár a Jugoszlávoknak úgy ahogy sikerült. Mondjuk az is más történelmi konstelláció.

Nem azt mondom, hogy egyáltalán ne vegyük figyelembe azt, hogy hogy voltak olyan dolgok is, amiket jól csinált. De azáltal, hogy a forradalom után mit művelt, értékelhetetlenné válik a személye. Értem ezalatt azt, hogy ne lehet rá semmilyen szempontból jó emberként tekinteni, bármekkora kisangyal is volt mondjuk1980. után.
süti beállítások módosítása