Ez!

okosság, vélemény, tuti frankó, megmondás

Utolsó kommentek

Egy kis matek, avagy mennyibe kerül egy népszavazás!

2007.08.02. 00:33 | Durchzugabwicklungskommandant | 9 komment

Címkék: magyarország hülye demokrácia népszavazás

Ki fizesse egy népszavazás költségeit? Ez a kérdés merült föl újra, mint már oly sokszor.

Egy népszavazás megtartása körülbelül 5 milliárd magyar forintjába kerül az adófizetőknek. Ez a teljes lakosságszámot (a csecsemőket is) számítva fejenként 500 forint. 1989 óta öt népszavazást tartottak Magyarországon, kilenc kérdésben. Ez, mai számokkal számítva 25 milliárd, azaz fejenként 2500 forint. 18 évre lebontva fejenként évente durván 140 forintjába került minden egyes magyar állampolgárnak. Ezért a pénzért igazából még egy kávét sem lehet inni.

Ettől függetlenül többen felháborodottan követelik, a referendum költségeit fizesse meg a kérdéseket beterjesztő. Namármost, akkor szeretném ezeket az embereket megkérni, legyenek oly szívesek, fogják a cókmókjukat, és távozzanak az országból! Úticélként tudom ajánlani, Kubát, Kínát, Vietnámot vagy esetleg Észak-Koreát. Kérvényezzék az ottani állampolgárságot, és sürgősen szabaduljanak meg a magyartól! Ezen országok előnyei például, hogy ott - a demokráciának teljes hiánya miatt - nemhogy népszavazást, de semmilyen más szavazást sem fognak az adófizetői pénzéből finanszírozni. Mondjuk a szabadságáról, a választójogáról, a vélemény- és szólásszabadságáról, a cenzúrázatlan médiáról, és a viszonylagos jólétről sajnos le kell mondania, de legalább nem hülye, értelmetlen szavazásokat fizetnek a pénzéből.

Felfoghatnák már végre az emberek, a demokrácia pénzbe kerül! Méghozzá annyiba amennyibe! Ha valaki ezeket a költségeket sokallja, az ne akarja a demokrácia előnyeit se élvezni. Éljen nyugodtan diktatúrában, önkényuralmi rendszerben, de ne panaszkodjon, hogy azt csinálnak vele amit akarnak, nincsenek jogai, és nem döntheti el, ki és hogyan vezesse az országát.

Mert ugye a szája mindig mindenkinek nagy, csak gondolkodni nem képes. Közben évi 140 forinton kesereg egy olyan társadalomban, ahol sikk kitrükközni az APEH-et! Adót nem fizetünk rendesen, de állandóan sír a szánk, hogy minden legyen itten azonnal, méghozzá ingyé!

Kilencmillió kicsinyes, képmutató, szűklátókörű birka országa vagyunk!
Hatalmas tisztelet a kivételnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mertcsak.blog.hu/api/trackback/id/tr14130446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rasdi 2007.08.02. 09:07:05

Teljesen egyetértek avval, hogy ha demokráciát akarunk, akkor tudomásul kell venni, hogy az pénzbe kerül. De ami az ötmilliárdot illeti, vannak kétségeim, hogy a költség reális. Előszöris nem veszi figyelembe, hogy annak jelentős része különböző adók formájában (ÁFA, bérjellegű kifizetések SZJA és TB vonzata stb.) visszakerül a költségvetésbe, másodszor nem biztos, minden fillér kellő gondossággal lett elköltve.

Ennél aggasztóbbnak tartom, hogy a mindenkori kormány kormánypénzekkel száll be a népszavazás kampányába. Így volt ez a NATO és az EU népszavazás esetén is, meg az ominózus dec. 5-i népszavazás esetében is. Ráadásul a médiaegyensúly hiánya következtében (és itt nem elsősorban a "jobboldal"-"baloldal" közötti egyenlőtlenségre gondolok, hanem a feltett kérdéssel kapcsolatos egyensúly hiányra) ez az egyensúlyhiány meg is sokszorozódik. Ez utóbbit szinte lehetetlen kiküszöbölni, de a kormány kezelésében levő pénzek még közvetett formában is kampányra történő fordítását szvsz törvénnyel kellene megtiltani, és ezt a kérdést az ÁSZ-nak kiemelten kellene ellenőrízni.

Vérszegény Éjszakai Dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu/ 2007.08.02. 09:53:44

Tényleg komolyan azt gondolod, hogy van ebben az orszában egymillió, becsületes, józan gondolkodású ember?

Durchzugabwicklungskommandant 2007.08.02. 11:48:37

Rasdi: Teljesen igazad van, a kampányból ki kell zárni a közpénzeket. A gond csak annyi, hogy oly egy sunyi ország vagyunk, hogy a mindenkori kormány mindig találna valami magyarázatot, hogy az miért nem kampánynak számít, amit közpénzből elköltött.
Az 5 milliárd valóban ellenőrizetlen adat. Az m1 híradóban hangzott el az összeg.

Vérszegény: Hát én már csak ilyen naiv optimista vagyok. :)

Rasdi 2007.08.02. 16:07:12

Nem csak az a kérdés, hogy mennyire ellenőrzött adat. Mivel most a népszavazás a kormány szándékával ellentétes, minden vonatkozó adat feltupírozott lesz. Itt csak arra utalok, az adatok mind bruttóak lesznek, azaz legalább 20-25 % valamilyen adó formájában visszacsurog az államkasszába vagy valamilyen önkormányzati kasszába (pl. reklámhelyek bérleti díja).

A közvetett kampányköltség valóban nehezen deríthető fel, de most a miniszterelnök bejelentette a kormány intenzív kampányát, biztosan a rendkívüli keret terhére. És itt rögtön felvetődik a régi nóta, hogy "hány lélelegeztető gépet lehetne venni érte". És itt nem a népszavazás közvetlen költségéről van szó, az a demokrácia ára, amint Te is írtad.

A kampányköltségeknél nem lehet kizárni a gazdálkodó szervezetek kampányfinanszírozását vagy a "holdudvar" önzetlenségét (elnyert pályázatok fejében) és egyéb törvényesen támadhatatlan csatornákat, de a közvetlen állami költségráfordítást akkor is érdemes volna kizárni.

Durchzugabwicklungskommandant 2007.08.02. 20:51:10

Ebben nem tudok veled vitatkozni, mert teljesen igazad van!
De amíg ilyen sunyi, kádári hagyományokon szocializálódott társadalomban élünk, ahol a becsületesség csak egy hátráltató, nemkívánatos tényező, addig sajnos a helyzet nem fog változni. Szemlélet váltásra van szükség, és egy olyan politikai generációra, aki nem a "nagy öregek" alatt nőtt fel.

Rasdi 2007.08.02. 22:11:33

A parlamenti pártok új generációja változatlanul a "nagy öregek alatt" nő fel, mert azok kezében van a suska. Szellemében bármi változó csak a parlamenten kívüliektől remélhető. Az pedig a pártok állami támogatási rendszerének következtében nehezen várható. (Hisz a média és a pénz vezérli a birkanyájat. Érvényesül a "panem et circenses". Mire szolgál ez a Forma 1-es cécó is a nagy kezdéssel, ami fél Budapestet megbénította. Mivel "circenses" olcsóbb és látványosabb, abból van a több.

Durchzugabwicklungskommandant 2007.08.02. 23:15:52

Hát igen, a legszomorúbb, hogy a mentalitás "továbbadása" folytotnos. Számtalan olyan fiatal politikus tevékenykedik, aki pont ugyanúgy működik, ahogy az elődei 20-30 évvel ezelőtt.

A pártok támogatási rendszere kényes kérdés. Az sem jó ami amerikában van, ahol magánszemélyek illetve cégek "támogatják" a jelölteket, vagy a pártot. Aztán amikor elnök lesz szépen benyújtják a számlát.
George Dábljú Bush megválasztása előtt a legtöbb zsét a fegyverlobbitól kapta. Milyen érdekes, hogy regnálása alatt két háborúba is belekeveredett az USA.

A panem et circenses pedig teljesen igaz. Erre alapszik a tervem, hogy hogyan leszek miniszterelnök! De azt majd egy másik postban. :)

Ede H. Bomber 2007.08.03. 12:35:03

NEM, NEEEM számít, mennyibe kerül, mert mindenképp sokkal kevesebbe, mint a KRIMINÁLPSZICHOPATA hülyeségei, meg a nemzetellenes judeobiboldóság deviáns országrontása!!!!

Bíró Zoltan WWW.grain.hu · www.grain.hu 2007.11.17. 00:03:57

Az alábbi népszavazási kérdést juttatam el az OVB-hez:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Markotabödöge legyen a Magyar Köztársaság fővárosa?

www.grain.hu/markotabodoge.htm
süti beállítások módosítása