Ez!

okosság, vélemény, tuti frankó, megmondás

Utolsó kommentek

A kádárizmus újabb diadala

2007.08.07. 00:17 | Durchzugabwicklungskommandant | 7 komment

Címkék: magyarország hülye fagykár kádárizmus gazdák

Megegyezett az agrártárca a gazdákkal Nyíregyházán. A fagykár enyhítésére 9 milliárd forint támogatást ad a Mezőgazdasági Minisztérium.

Namosteztmámeginhogy? Személy szerint egy büdös, megveszekedett vasat nem adnék nekik! Talán egy hatalmas fityiszt (a beintés durva és illetlen lenne)! De hát sajnos megint nem úgy működnek a dolgok ahogy én szeretném. Megint egy kis győzelmet aratott a kádárizmus Magyarországon. A gazdák követelőztek, a miniszter meg kussolt, aztán fizetett. De má' megint mire föl követelőztek? Valójában a nagy büdös semmire. Tizenhét évvel a rendszerváltás után már lassan rá kéne jönni (mindkét oldalnak), hogy itt a dolgok nem úgy működnek, hogy a gondoskodó állam minden faszságunkat korrigálja. Az ugyan, hogy a fagy, meg az aszály elvitte a termés felét nem a gazdák faszsága, az viszont, hogy erre nem készültek fel, nagyonis az!

Mindenki tudja, hogy az időjárás már csak olyan fránya egy dolog, amit nem tudunk befolyásolni, maximum védekezni tudunk ellene. Na ezt mulasztották el, amikor nem tettek félre pénzt azokban az években, amikor jó termésük volt. (Olyankor azon sírtak, hogy jajaj túl sok a búza, el kell égetni a fölösleget!) De hát basztak egy fillért is félretenni ínségesebb időkre, ezért ezt a hülyeségüket most fizzesse meg az adófizető. De milyen alapon, kérem szépen?

Majd jönnek a vendéglősök is! Kevés a vendég, legyen oly kedves adjon már az állam pár misit, nehogy tönkre menjenek! Vagy panaszkodhat a büfés is a Balatonon, hogy télen nincs aki sültkolbászt akarna enni a strandon, kapjon már egy kis pénzt, hogy átvészelje nyárig.

Pontosan ezeket a buzi, kádárista reflexeket kell kiverni az emberek fejéből. Egyszerűen nem adni nekik pénzt! Tanulják meg szépen, egy olyan világban élünk, ahol mindenkinek magáról kell gondoskodnia. Az állam nem arra van, hogy ha elcseszünk valamit, akkor helyrehozza. És most nem a szociális hálóról van szó, az kell, és szükség is van rá. Segítse az elesetteket, a lecsúszottakat, de ne azokat tömje pénzzel, akik hanyagok voltak, vagy nem eléggé előrelátók.

Fogja már fel végre mindenki, ingyenebéd márpedig nincs! Nem lehet állandóan az államot letarhálni, ha elkúrunk valamit. Lehet, hogy húsz évvel ezelőtt még így működött, de állítólag tizenhét éve rendszert váltottunk! Jó reggelt Magyarország!

A bejegyzés trackback címe:

https://mertcsak.blog.hu/api/trackback/id/tr9134023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2007.08.08. 14:13:08

Elvileg volt pár Mrd uniós pénz a gazdáknak lekérve. A gazdik meg azt gondolták, hogy akkor miért ne kérhetnének belőle. Valakinek úgyis odaadják.

Persze, lehet, hogy rosszul tudom.

Abban viszont igazad van, hogy a gazdiknak ideje lenne, hogy felnőjenek.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.08.10. 10:04:17

ccc, ejnyebejnye
nem rossz dolog a tutifrankó megmondása, csak gáz, ha közben jön rá az ember, mekkora faszságokat hord össze
Nem rossz a blogod, szóval ne rontsd le a színvonalat.
Már a w blogjában is elég vérlázító volt a Traktorpofa című poszt ráadásul az egy szélesebb körben látogatott blog. Ne kövesd el azt a hibát, hogy mindennemű információ nélkül dobálózol a szavakkal, amiket valójában mások adnak a szádba. A blogírás nagyon hasonló az újságíráshoz, és ott sem nagyon lehet megalapozatlanul állítani dolgokat. Mert kurvára nem leszel hiteles. Ha csak a saját fejedből kipattant gondolatokat akarod itt megosztani velünk, akkor jelezd, de tudnod kell, hogy ez esetben csak egy sima véleménynek fog számítani az irományod. Véleménye meg mindenkinek van.

Érdekes módon a w blogján nem akaródzott senkinek sem válaszolni a kérdéseimre (tudom, megkérdőjelezték a gondolsan felépített fikázódás jogosságát), és valszeg itt sem lesz érdemi válasz.
Ha esetleg érdekel a dolog, akkor jelezd, és kifejtem, miért hatalmas nagy faszság, amit leírtál.

Durchzugabwicklungskommandant 2007.08.10. 13:12:37

Érdekel, egész nyugodtan fejtsd ki! Kérdéseidre most nem tudok válaszolni, mert ide nem tettél fel egyet sem ;)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.08.10. 16:03:56

Igazából egy külön posztot terveztem hozzám erről a témáról, mert nevetségesnek tartom a népbutítást és az uszítást ezzel kapcsolatban.

14 éves korom óta minden nyáron mezőgazdaságban dolgozom, és ha kell a lóvé, akkor évközben is. Hja, a tanulás drága, az egyetem még drágább, én is szívesen pihennék nyáron (a nyaralást meg sem említem), ha már 10 hónapot szopok minden évben.
Szóval kicsit értek a témához (agráron tanulok ráadásul), van rálátásom. Amiket eddig bizonyos blogokon olvastam, nagyon úgy tűnik, hogy egyedül vagyok ezzel.

Pár dolgot mondok csak elsőre: agrárolló, gabona-nagykereskedők, elemi kár elleni biztosítás, állami kivonulás a mezőgazdasági termelésből.

Akkor szép sorban pár ízelítő még: 95-ben a búza ára ugyanannyi volt, mint tavaly, az üzemanyagárak és úgy amúgy minden más termelési tényező ára többszörösére emelkedett. A mezőgazdasági termékek árában nem lehet érvényesíteni a drágább előállítást, ezért jelenik meg az agrárolló jelensége. Egy nagyon egyszerű példa: 95-ben egy mázsa búzáért 20 liter benzint lehetett tankolni. Ez a szám most az egyharmada, de közben egy mázsa búza termelése ugyanannyiba kerül. Illetve többe.

A szövetkezeti rendszer felbomlása létrehozta a nagybani gabonakereskedők fajtáját. Nekik közük nincs a gazdálkodáshoz, viszont nekik köszönhető, hogy több, mint 10 éve változatlan gabonaárak mellett többszörösére emelkedett a kenyér ára. Lenntartják az árat, a gazdálkodó nem tehet semmit. A tévében riogatnak az élelmiszerdrágulással, közben megy a szardobálás, hogy amikor rekordtermés volt, akkor nem ment le a kaja ára. Nem is, viszont a nyersanyagé igen, megint a kereskedők jártak jól.

Elemi kár ellen szinte lehetetlen biztosítást kötni. A költsége elképesztő, és ha esetleg fizetni kellene, a biztosító többnyire talál kiskaput, miért ne kelljen.

Minden fejlett mezőgazdasággal rendelkező állam igen nagy befolyással bír a saját gazdálkodására. Gondolok itt a szabályozásra, a kárenyhítésre, a kompenzációra. Minden értelmes ember tudja, hogy a mezőgazdasági terület nem hordozható, nem bővíthető. Nem kell több még 20 évnél, és a termőföld meg a tiszta víz többet fog érni az olajnál. Az olaj pótolható. A kaja nem. Mo-n ma mégis a nullához közelít az állami szerepvállalás, és így sajna sosem lesz érdemi változás a dologban.

Nagyjából hasonló kérdéseket tettem fel máshol is, igaz, ezek nem kérdések. De a téma ez volt :)

Durchzugabwicklungskommandant 2007.08.10. 16:41:40

Belátom így már sokkal árnyaltabb a kép! Nekem, mint ahogy néhány korábbi postomból kiderült (legalábbis remélem), az általános hozzáállással van gondom, és itt szerintem mind a két fél sáros.

Egyáltalán nem vagyok a totális liberalizáció híve, sőt! Vannak szektorok ahol igenis szükség van az állami szerepvállalásra. Számomra azonban az úgy nézne ki, hogy egyrészről a gazdák a lehetőségekhez mérten igenis befizetnek a kárenyhítési alapba. Az állam viszont másrészről masszívan seggbe bassza a gabona-nagykereskedőket, meg a biztosítókat (vagy erre a célra maga működtet biztosítót). Ha pedig nagy gáz van, akkor adott a kárenyhítési alap, amit az állam kiegészít a hiányzó összeggel.

Csak hát, meglátásom szerint egyik félnek sem akaródzik tennie bármit is, és a másiktól várja a gond megoldását.

Egyébként meg hatalmas tiszteletem azoké a gazdáké, akik ezek a mostoha körülmények közt megtermelik a gabonát, amiből a kenyerem meg a söröm :) készül!

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.08.10. 16:52:52

Az a baj, hogy nem csak a "nem akaródzik tenni semmit" mentalitás felelős ezért. Sőt, nagyon is arról van szó, hogy egyeseknek jobban megéri, ha senki nem tesz semmit.

Nem akarok összeesküvéselmélet-szagú dolgokba belemenni, de azért fura, hogy az állam nem lép fel azokkal szemben, akik vastagon meg tudnak kenni bizonyos politikusokat. Vajon miért nem?

Mire ment volna az EU, ha a 2004-es csatlakozáskor egy Dánia-szintű mezőgazdasággal rendelkező ország (vagy fejlettebb, mert jobbak a körülményink, mint dániának) előtt nyílnak meg a belső kapuk? Semmire. 15 évig ment a mezőgazdaság tudatos rombolása, kiárusítása, mert az eu-nak piac kellett, nem új tagország. Nagyon is az a véleményem, hogy ez tervezett dolog volt, és hogy még korántsincs vége.

Durchzugabwicklungskommandant 2007.08.10. 17:00:19

"...mert az eu-nak piac kellett, nem új tagország."

Tökéletesen egyetértek! Abba viszont inkább bele sem akarok gondolni, hogy egy tervezett dolog volt, mert azt a kevés maradék hitemet is elveszteném, ami még megmaradt.

Az állam pontosan azért nem lép fel azok ellen akik bizonyos politikusok meg tudnak kenni, amiért az országgyűlés rendszeresen 100%-os igennel szavazza meg a képviselők fizetésének a emelését. (tudom hogy költői kérdés volt :) )
süti beállítások módosítása